Resim her şeyden önce yaratıcılık gerektiren bir aktivitedir ve duygularınızı olduğu gibi ifade etmenizi sağlar.
Her halükarda resim yapma teknikleri öğrenmek sıkı çalışma ve disiplin gerektirir. Yalnızca boyama teknikleri arasındaki farkları bilmek bizi iyi bir sanatçı yapmaz. Bolca pratik yaparak ilerleme kaydedip ve kişisel estetik algınızı geliştirebiliriz.
Yağlı boya temel bir resim tekniğidir. Bu boya, pigmentlerin karıştırılması ve bağlayıcı görevi gören yağın kurutulmasıyla oluşturulur. Değişik kalınlık ve yağlılıkta kullanılabilen bir macundur. Aslında akrilik boyalarla çalışmayı sevsem de yağlı boya resim yapmakta beni mutlu ediyor.
Tek tabaka halinde tuvali boyadığımız zaman ışık yüzeye çarpıp bize yansır, fakat tabaka tabaka çalıştığımız zaman ışık, muhtelif tabakaların satıhlarında kırılarak bize yansır. Bu suretle de derin bir etki yapar. Böylece renk tonu optik olarak inşa edilmiş olur.
Eski üstadlar bu şekilde teknikleri ile zengin ton kademeleri elde etmişlerdir. İşte bu optik renk inşasıdır ki, zengin bir berraklık ve ışıldama kuvveti kazandırır. Eğer bu üstüste elde edilen ışık rengini, palette karıştırarak bir defada elde etmek istenirse kirli sağır bir renk elde edilir. Bu tek rengin kudreti çok zayıftır, ve renk de çabucak kararmağa mahkumdur.
Eğer renkler boyaların özelliklerine göre üst üste sürülürse, kullanılışı büyük bir tehlike gösteren veronez yeşilini bile tehlikesizce kullanılabilir. Bütün sarıya çalan ateşli renklere sıcak renkler ve maviye çalan bütün renklere de soğuk renkler adı verilir. Sıcak renklere soğuk renklerden az miktarda katılırsa sıcağın zengin tonları meydana gelir. Ayni usulü soğuk renklere uygulamak mümkündür. Sıcak renklerin içine sıcak ,renkler konulursa renk gittikçe gözü alır. Bu resimde tehlikelidir.
Ressamın çamur gibi bir renk aradığını görünce beğenmeyiz. Fakat ressamın o rengi yerleştirdiğinde bunun çok güzel bir renk olduğunu görürüz. Yani sanatçı daima bir renk ortamı düşünür. Kontrast yalnız başına resimde sert bir görünüş ve dekoratif bir etki yapar. Kontrasta armoni hakim olursa resme huzur ve tatlılık gelir. Armoni birleştirici bir ortam yaratır. Resimde huzuru yaratan armonidir. Armoninin, aşağı yukarı bütün renklerle bir bağlılığı ve hakim, oturmuş bir durumu vardır. Eğer kontrast, heyecan verici sayılırsa armoni de sükûnet vericidir. Bu her iki unsur da resimde olmalıdır ve birbirlerini tamamlamalıdırlar.