Soyut sanat kısaca (nesnel olmayan sanat olarak da adlandırılır) görsel gerçekliğin doğru bir tasvirini temsil etmeye çalışmayan resim, heykel veya grafik sanatıdır.
Dolayısıyla soyut sanat, resmin renk, şekil ve çizgi gibi temel öğelerinden yararlanır ve konuyu ayrıştırılmış, belirsiz formlar olarak gösterir.
Soyut resim çalışırken çizgi ve renkleri bir araya düzenli bir biçimde tuval üzerinde birleştiriyor değişik kompozisyonlar elde ediyorum. Soyut resimle birçok konuyu anlatabileceğime, birçok konuyu yeniden yaratma keşfine sahip olduğumu ve ayrıca yeni bir stil oluşturma özgürlüğüne de sahip olabileceğimi düşünüyorum.Resim her şeyden önce yaratıcılık gerektiren bir aktivitedir ve duygularınızı olduğu gibi ifade etmenizi sağlar.Her halükarda resim yapma teknikleri öğrenmek sıkı çalışma ve disiplin gerektirir. Yalnızca boyama teknikleri arasındaki farkları bilmek bizi iyi bir sanatçı yapmaz. Bolca pratik yaparak ilerleme kaydedip ve kişisel estetik algınızı geliştirebiliriz.
Somut sanat, duyularımızın bize fark ettirdiği figürleri işleyen sanatken, soyut sanat, duyularımızın fark edemediği, fark etmeye alışık olmadığı görselliği işleyen sanat olarak tarif edilebilir.
Soyut sanat doğayı betimlemek yerine hayali, duyguyu, coşkuyu betimlemeye yöneldi. Belli biçimi, hacmi ve figürleri bulunmayan muhayyilenin üretimi olan bu soyut kavramları oranların, ölçülerin, alışılmış şekillerin dışında, renklerle, geometrik, simetrik veya asimetrik çizgilerle veya figürleri olmayan şekiller ya da renklerle ifadeye kalkışıyorlardı.
Soyut sanatın her sanatçının bir başka stil yaratma özgürlüğü birlerinden çok farklı soyut sanat akımlarının doğmasına, birbirlerine karşıt veya birbirlerinden esinlenen yeni akımların ortaya çıkmasına vesile oldu.
Soyut resimde sanatçı, çizgi ve renklerin düzeninden veya düzensizliğinden duygusal kompozisyonlar elde etmeye çalışır.
Soyut sanat, doğal gerçekliğe uygun şekillerden kaçarak yeni arayışlara girince, geometrik, çizgicilik, noktacılık, lekecilik, derinlikçilik, üç boyutçuluk, soyut ifadecilik, mantıktan ve akıl düzeninden uzaklaşmak, gibi birbirlerinden çok farklı akımlar ve anlayışlar oluşturdular.