Bugün sizlerle Pop Art sanatını paylaşacağım. Gördüğüm Pop Art eserlerinin ilk başta bir sanat akımı olduğunun farkında değildim. Çalışmalarımda sadece hoşuma gittiği ve farklı olduğu için kullandım. Seneler içinde araştırmalar yaptım ve bu bilgileri sizlerle paylaşmak istedim.
Pop Art Sanatının Tarihçesi
Şimdiye kadar gittiğiniz bir sürü müzede, okuduğunuz kitaplarda veya belki sadece bir sohbette “pop art” kelimeleri kulağınıza çalınmış olabilir.
Pop art, 1950’lerde başlamış ve 1960’larda Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’de gelişen bir sanat akımı olmuş. Gittikçe yükselen tüketicilik, İkinci Dünya Savaşı’dan sonra dönemin özellikle Amerika’da yarattığı ekonomik refah ve özgürleşme hareketleri neslin düşünürlerini ve sanatçılarını ortaya çıkarmıştır.
Wikipedia
Bu yeni nesil sanatçılar, eğitimini aldıkları ve müzelerde gördükleri sanatın kendi hayatlarından çok kopuk olduğunu düşünmüşler. Bu sanatçılar ilham için gündelik ve kolayca ulaşabilecekleri malzemeler ve temasal kaynaklara odaklanmışlar. Bu kaynakların en tipik örnekleri Hollywood filmleri, reklam, ürün paketleme, pop müzik ve çizgi romanlar olmuş. Bence Pop Art sanatının en önemli amacı gerçek ile görüntü arasındaki farkı ortaya koymaktır.
Ayrıca Pop Art sanatçılarının ortak olarak kabul ettiği bir şey de bir resmin sonucunun asla bilinemeyeceğidir. Onlara göre resmin ne hal alacağı ne resmi yapmaya başlamadan önce ne de resmi yapmaya başlayınca belli olmaz. Beni heyecanlandıran kısmı da; resmi yapan sanatçının yaratıcı yönünü ortaya çıkarması , çok renkli, enerjik ve eleştirisel olmayan mesaj vermesi.
Pop art akımının temsilcilerinden biri olan Richard Hamilton, kalabalık hedef kitleler için tasarlanmış, geçici , kolayca unutulan, düşük maliyetli, kitlesel üretilen, genç, esprili, göz alıcı olarak tarif etmiştir. Pop Art sanatı için yapılmış en güzel tanım değil mi? Sizce de.
Pop art akımı denince çoğu kişinin aklında akımın dünyaca ünlü Andy Warhol gelir. Bunun dışında pop art’ın en öne çıkan temsilcileri Richard Hamilton, Eduardo Paolozzi, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg ve Jasper Johns olarak sıralanabilir.
Ülkemizde bu sanat türünün en önemli temsilcisi Ümit Bilgen’dir. Ümit Bilgen tüm dünyada bir ilki yapmış ve Pop Art sanatında, beyaz ile siyahın arasındaki uyumu resmin dışarısında kullanarak sağlamıştır.