Camaltı Sanatı - Gülçin Göksu
Loading...

Camaltı Sanatı

k1 1 - camaltı,camaltı sanatı,gulcin goksu

Türk el sanatları arasında yer alan cam işlerinin ilk örnekleri, mimaride kullanılan alçı vitray tekniğidir. Cam altı resim tekniği, cam yüzeye su bazlı boyalar olan, toz boya, sulu boya, guaj boya, cam boyası ya da akrilik boyalarla çalışılan bir çeşit resimleme tekniğidir.

Bu tekniğin zorluğu, camın üzerine çizilen motif, gerçekte ters görüneceğinden, soldaki elemanın sağda bulunacağını düşünerek çalışmaktan kaynaklanır. Ayrıca renk tabakaları birbirlerini örtücü olduğundan, tonları düzeltme ve rötüş yapmak da imkansızdır.

Halk ressamları tarafından toplumumuzun kültürü ve gelenekleri doğrultusunda inanç ve duygularını dile getiren camaltı resimlerinde kullanılan teknik; cam levhanın arka yüzeyine toz boyalar, guaş veya yağlı boya ile yapılan, komplike hazırlık gerektirmeyen soğuk resim tekniğidir. Cam, boyaları dış etkenlerden koruduğu gibi, renklere güzel bir parlaklık da kazandırır. Camaltı resminde tuval ya da kağıt üzerine yapılan resimlerin tam tersi bir yöntemle çalışılır. Bir resimde detaylar, imza ve tarih son safhada oluşurken; camaltı tekniğinde önce resmin deseni, detaylar ve imzadan başlanır. Daha sonra çizgiler arasındaki yüzeyler, en son olarak da arka fonda görünen renk boyanır. Türk camaltı resimlerinin en belirgin özelliği, renklerin düz olarak kullanılması, figürlerde ışık veya gölgenin dolayısıyla da hacim etkisinin bulunmamasıdır.

Her işte olduğu gibi bu işin de belirli kuralları var. İyi ve kalıcı bir sonuç elde etmek istiyorsanız sıradan bir boya değil; cam için özel boyaları tercih etmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Özel bir cam boyası edindikten sonra işe başlamalısınız.

Desen üzerinde fırça izlerinin kalmaması için boyama sırasında fırçanızı tek yöne doğru hareket ettirmeye özen gösterin. Böylece kuruduktan sonra kusursuz bir görünüm elde edebilirsiniz.

Cam boyama basit gibi görünen; ancak en detaylı ve özen gösteren işlerden biridir. Boyama için seçtiğiniz nesnenin boyanmadık yerinin kalıp kalmadığını saptamak için basit yöntemlerden yararlanın. Örneğin; nesneyi ışığa tutarak hatalı ya da boyanmayan bölgeleri daha rahat görebilir, soruna anında müdahale edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*