Yağlı boya kıvamında olması, parlak ve özellikle su bazlı olması çalışırken bize kolaylık sağlar. Ayrıca birçok teknik kullanılabilir. Hal böyle olunca tamamen hayal gücümüze göre şekillenen tasarımlar yapabiliriz. Ben de çalışmalarımda tuval yüzeyinde (Gigi Art Craft Tuval) sıklıkla akrilik boya çalışıyorum. Akrilik boyalar en fazla abstre yani soyut resim çalışmaları için ideal bir boya türüdür. Soyut çalışma yapan birçok sanatçı akrilik boya kullanır.
Akrilik boyalar ile çalışmanın çok rahat ve hoş olduğunu belirtmiştim. Ama yine de sizlere birkaç püf noktası vereceğim.
Akrilik boyalar ile çalışırken bazen boyanın çalışma tekniklerine göre inceltilmesi gerekir. Akrilik boyaları inceltmek için iki yol kullanabiliriz. Bunlardan bir tanesi suyla olandır. Su uygulaması yaparak akrilik boyanıza suluboya görünümü verebiliriz. Boyanın yüzeye işlemesine izin veren bu yolla birlikte mat bir bitiş elde ederiz. İkinci yol olarak da akrilik medyumları kullanabiliriz.
Akrilik medyumlar rengin tuval yüzeyinde, üstte kalmasını sağlayacaktır. Su ekleme oranını minimize edecektir ve daha parlak bir bitiş sağlayacaktır. Resminizin nasıl bir görünüme sahip olmasını arzuluyorsak o ölçüde medyuma su ekleyerek görünümünü değiştirebiliriz. Tekniğiniz ve resminiz de bu yönde şekillenecektir. Ben de size yazdığım bu bilgiler doğrultusunda ki kendi tecrübelerimi aktarıyorum; çok rahat ve zevkli çalışmalar yapabiliyorum.
İlginçte bir tarihi var. Akrilik boya, Meksikalı sanatçıların dayanıklı bir boya arayışı sonucu ortaya çıkan bir boya türüdür. Özelikle sanat ve dekor çalışmalarında 600 yıllık geçmişi olan yağlıboyanın yerini yaklaşık 70 yıl geçmişi olan akrilik boya almıştır.
Akrilik boyaların tarihi gelişimini şöyle sıralayabiliriz;
20. yüzyıl başlarında Meksikalı ressamlar, doğa koşullarına dayanıklı bir boya arayışına girdi.
1920’li yıllarda birçok ressam, büyük yüzeyleri ve dış mekânları boyamak için dış koşullara dayanıklı boya çalışmaları yaptı.
1930’lu yıllarında Amerika New York’ta bulunan Sigiures atölyesi, bilim adamlarıyla dayanıklı boya deneyleri yaptı.
1950’li yıllarda bilim adamları ve sanatçıların ortak çalışmaları sonuç verdi ve Amerika’da akrilik boya üretildi.
1960’larda İngiltere’de,1965’lerde Fransa’da akrilik boya kullanılmaya başlandı.
1990’lı yıllarda Türk ressamlar akrilik boya kullanmaya başladı.